Mieke Oldenburg maakt beelden in klei en brons. Serene introverte bustes van vrouwen, baadsters, vrouwen als wachters, staande figuren en reliëfs. De huid van het beeld is daarbij heel belangrijk. Vaak gebruikt zij de doosvormen waarop de figuren zitten als oppervlak om te beschilderen. In krachtige lijnen en met vergrijsde of soms juist intense kleuren geeft ze haar beleving van de werkelijkheid weer.

Vrouwen, paarden en landschappen, zijn de voornaamste uitgangspunten van de beelden van Mieke Oldenburg. Fysiek zijn ze dichtbij, maar emotioneel op een afstand. De kalme pastelkleuren en grijze tonen versterken de ijle schoonheid en dragen bij aan een mystieke sfeer. Steeds maar weer wordt de kijker getroffen door de indringende psychologische intensiteit van de portretten. Mieke Oldenburg heeft de gave haar figuren, zoals de Baadster, een structurele gratie en eenvoud te verleent, die gepaard gaat met een ontluikende erotische zinnelijkheid.

Haar paarden, symbolen van levenskracht, zijn massief en raadselachtig. De vormen zijn sober, maar tegelijkertijd krachtig en rijk aan poëzie. Zij slaagt er steeds weer in haar poging de beelden een ongrijpbare spiritualiteit mee te geven.

Mieke Oldenburg zou gerangschikt kunnen worden onder hedendaags Classicisme, want als portrettist van de menselijke vorm is zij een adept van de klassieke traditie. Ook details als het gestileerde haar, poses van hoofd en lichaam, doen denken aan Griekse of Romeinse beelden. Zij moderniseert de klassieke oudheid echter op haar eigen wijze. Ook doen ze denken aan beelden uit de Renaissance die zelfbewustzijn en individualiteit uitstralen. Haar beelden dragen duidelijk sporen uit beide inspiratiebronnen, maar blijven niettemin onmiskenbaar eigentijds. Voor aankoop van werken of meer informatie moldenburg@edburgh.com